Перевезення маленьких дітей в автомобілі в положенні обличчям вперед – навіть з хорошим автокріслом – завжди додатковий РИЗИК. На жаль, часто перевезення діт сприймається батьками як мета, яку потрібно досягти якнайшвидше.

З якого віку можна перевозити дитину в автокріслі передом до напрямку руху?

Це переконання є недоречним і безпідставним. Дезінформацію та нерозуміння фізики автомобільних зіткнень і фізіології дитини все ще важко подолати, часто навіть у медичній спільноті. Тим часом практика показує, що шийний відділ хребта маленької дитини може бути пошкоджений силами, викликаними різким рухом голови під час зіткнення, коли руки одночасно утримуються позаду ремнями автокрісла. Ця проблема обговорюється в багатьох публікаціях з біомеханіки.

Це питання дуже хвилює фахівців, а батьки часто навіть не усвідомлюють, що наражають своїх дітей на небезпеку. Одна з популярних (так званих «народних») помилок полягає в тому, що батьки переконані, що дитина, яка вже може самостійно тримати голову і сидіти вертикально, достатньо сильна, щоб сидіти в автокріслі обличчям вперед до напрямку руху. Біомеханіки зіткнень рекомендують переглянути краш-тести, доступні на веб-сайті fotelik.info. Виділивши лише кілька хвилин і переглянувши декілька відеороликів про тестування автокрісел від провідних виробників, ви зможете побачити абсолютно іншу перспективу. Це спонукає нас подумати, чи можна зробити щось ще для підвищення безпеки найменших пасажирів.

При зіткненні зі швидкістю 50 км / год ми маємо справу з прискореннями, що впливають на салон автомобіля в діапазоні 25G. За цей час, наприклад, голова дорослого пасажира, який сидить спереду, може відчувати перевантаження від 60 до 70G !!! Це пояснюється тим, що голова зупиняється пізніше і раптовіше, ніж рама автомобіля. Дорослий шийний відділ хребта може витримувати навантаження, пов’язані із затримкою до 100G, і пошкодження (якщо такі є) завжди пов’язані з переломами. З іншого боку, не до кінця сформований хребет маленької дитини складається з кісткових сегментів і хрящової тканини, а шийні зв’язки розхитані, пристосовані до росту і подальшого розвитку. Така комбінація дозволяє слабким частинам хребта деформуватися і розриватися в разі зіткнення.

Отже, як довго дитина повинні порожувати обличчям назад? Відповідь проста: якомога довше, звісно дотримуючись рекомендацій виробника для конкретного автокрісла. У автокріслах з групи 0+ дитина повинна подорожувати до моменту досягнення максимальної ваги 13 кг. Детальніше про це в статті: Автокрісло проти руху.


Увага! Деякі батьки, неправильно тлумачачи ці рекомендації інженерів-біомеханіків, намагаються винайти власні способи кріплення «класичних» європейських автокрісел 9-18 кг обличчям назад. Це абсолютно неприйнятна практика, яка може призвести до серйозних травм у разі зіткнення.

На ринку є багато автокрісел з вагової категорії 9-18 кг, котрі можна монтувати обличчям назад. Звичайно, ви обов’язково повинні приміряти їх, перш ніжкупувати і прикріплювати у власному автомобілі.

Ви не знаєте, яке автокрісло вибрати? Телефонуйте нам! Ми допоможемо!