Ні немовля, ні дитина не є анатомічно «зменшеним дорослим». Анатомічні відмінності між дорослим і дитиною величезні, і знати їх надзвичайно важливо для розуміння призначення дитячих автокрісел. Прочитайте уважно та спробуйте зрозуміти.

НІЖНІ ПАСАЖИРИ

У 9-місячного немовляти голова становить 25% від загальної маси тіла. Голова дорослого становить лише 6% його ваги. Голова малюка також має трохи інші пропорції. Його обличчя відносно маленьке порівняно з рештою голови. Якщо новонароджене немовля або дитина отримує травму голови, це часто свідчить про пошкодження головного мозку, яке набагато серйозніше, ніж травми обличчя. Травми голови у новонароджених часто дуже серйозні, оскільки їх черепи тонші, ніж у дорослих.

Анатомія, відносні пропорції тіла людини від 0 до 25 років – ілюстрація; джерело: VOLVO, Children in cars.

НЕРОЗВИНЕНИЙ ТАЗ

Ще одним фактором, який робить дитину більш вразливою до травм, є нерозвинений таз. Кістки тазу дитини (тазостегнові, лобкові і сідничні), на відміну від тазу дорослого, не зрощені. Таз дитини також не має характерної структури, відомої як передні верхні ості клубової кістки (лат. spina iliaca anterior superior). Ця кістка запобігає зсуванню ремня безпеки вгору у дорослих пасажирів. Як наслідок, це запобігає пошкодженню внутрішніх органів у разі зіткнення. До 9, 10 років таз дитини має дуже округлу форму. Лише в підлітковому віці вона набуває «дорослої» форми, коли повністю розвивається гребінь клубової кістки і передні верхні ості клубової кістки.

Анатомія людини – кістки тазу дорослої жінки. Стрілки позначають передні верхні клубові ості; джерело: http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/

М’ЯКИЙ СКЕЛЕТ

Шийні хребці новонародженого складаються з окремих кісткових частин, з’єднаних хрящовою тканиною. Іншими словами, скелет новонародженого ще м’який. Ці хрящі перетворюються на кістки, коли дитині виповнюється три роки. Процес окостеніння триває до статевого дозрівання. Шийні м’язи і сухожилля також розвиваються поступово. Крім того, шийні (і не тільки) хребці людини з роками змінюють свою форму в процесі росту. Плоскі форми тіла хребців маленької дитини змінюються на «сідлоподібні» тіла хребців дорослої людини. Таким чином, форма хребців дорослої людини сприяє тому, що хребці можуть злипатися, коли голова закидається вперед через різке гальмування автомобіля. На жаль, маленька дитина не має такого захисту.

Анатомія людини – розвиток шийного хребця – оглядовий малюнок; джерело: VOLVO, Children in cars.

ТІЛЬКИ АВТОКРІСЛО

Усі ці відмінності означають, що стандартні ремені безпеки, які використовуються в автомобілях, не забезпечують належного захисту дітей. Безпека дітей в автомобілі може бути загарантована лише автокріслами, які відповідають їхньому віку, зросту та вазі. Тести автокрісел, доступні на нашому сайті, допоможуть вибрати найкраще крісло для вашої дитини.