З ременями безпеки чи з монтажною основою? Який спосіб кріплення дитячого автокрісла вибрати, щоб загарантувати дитині безпеку?

З ременями безпеки чи з монтажною основою? Який спосіб кріплення дитячого автокрісла вибрати, щоб загарантувати дитині безпеку? Які небезпечні помилки ви можете зробити? На ці та інші питання ви знайдете відповідь у статті. Правильне і міцне кріплення автокрісла є однією з умов безпеки дитини під час водіння. Крісло, яке добре прикріплене на сидінні автомобіля, захищає дитину при будь-якому зіткненні: боковому, задньому, фронтальному і навіть при перекиданні. В даний час автокрісла для немовлят від 0 до 13 кг можуть встановлюватися за допомогою 3-х точкового ременя автомобіля або основи з опорною ніжкою, котра кріпиться за допомогою системи isofix або ременів безпеки. Який із цих способів вибрати?

Автокрісло 0-13 кг прикріплене ременями безпеки 

Автокрісла, котрі можна прикріпити ременями до сидіння транспортного засобу, є в кожній ваговій категорії. До того, як стало стандартом оснащувати автокрісла кріпленнями isofix, вони кріпилися автомобільними ременями безпеки. Крім того, не всі автомобілі оснащені isofix. Тому таку модель виберуть власники автомобілів, в яких можлива установка автокрісла тільки з ременями безпеки. Установка автокрісел 0-13 кг з 3-х точковими ременями також може стати хорошим рішенням у разі виникнення проблем з установкою крісла на isofix. На жаль, установка автокрісла 0-13 кг на ремені безпеки автомобіля може стати проблемою для недосвідченої людини. Незважаючи на інструкцію, що додається до кожної моделі, установка автокрісла на автомобільний диван може зайняти багато часу і викликати масу труднощів. Як показують результати перевірок, проведених Seat Safety Center, найбільше помилок допускається при установці автокрісла з ременями безпеки. І це часто дуже серйозні помилки, з трагічними наслідками. Фатальною помилкою є, наприклад, неправильний хід ременя безпеки, встановлення дитячого крісла передом до напрямку руху(крісло 0-13 кг завжди встановлюється задом до напрямку руху) або інше (зокрема, недостатньо міцно натягнутий ремінь). Така помилка може означати, що навіть автокрісло з найвищою оцінкою в тестах, відповідне автомобілю і дитині, не виконає своєї захисної функції в разі аварії. Закріплюючи автокрісло за допомогою 3-точкового ременя, необхідно пам’ятати про правильне розміщення його в кількох місцях, правильно розташувати та притиснути автокрісло до сидіння автомобіля та якомога міцніше затягнути ремінь, щоб максимально зафіксувати автокрісло. При такому способі кріплення дуже легко допуститися помилки – встановити автокрісло в занадто лежачому положенні, що також смертельно небезпечно для дитини! У цій ситуації голова малюка починає вислизати з автокрісла, а не втискатися в нього. Це може призвести навіть до обезголовлення, і, на жаль, це не видно неозброєним оком, коли ми встановлюємо автокрісло.

Ось так виглядає автокрісло, яке встановлено з так званою смертельною помилкою.

Автокрісло 0-13 кг на основі 

Основа автокрісла – це спеціальне пристосування, на яке стаціонарно кріпиться (не потрібно щоразу демонтувати, тільки в разі потреби) автокрісло. Монтажні основи, які сьогодні можна придбати в магазині, оснащені опорною ніжкою, що зводить до мінімуму ризик помилитися при кріпленні автокрісла на основі. Автокрісла з вагової категорії 0-13 кг, встановлені без основи, не оснащені опорою. Монтажні основи дозволяють стабільно встановлювати автокрісла і тим самим гарантують безпеку дитини. Звичайно, умовою є сумісність бази з даною моделлю автомобіля. Спочатку основи використовувалися лише для автокрісел з квтегорії 0-13 кг, але сьогодні вони також використовуються для автокрісел з категорії 9-18 кг. На даний момент ви можете купити наступні монтажнi основи для автокрісел: 

1) Основа, котра кріпиться за допомогою гаків isofix;

2) Основа, котра встановлюється на ремені (часто використовуються в автомобілях, не обладнаних кріпленнями isofix); 

3) Основа з обома вищезгаданими способами монтажу;

4) Поворотні основи (кріпляться на ізофікс). 

На більшості основ, обладнаних опорною ногою, ви знайдете світлові та/або звукові індикатори, які інформують про правильно підключений ізофікс і правильно виставлену опорну ніжку. Це дозволяє уникнути найпростіших помилок при встановленні. Однак, якщо у вас є сумніви, чи ваш набір (автокрісло, основа, опорна ніжка) правильно прикріплений, перевірте посібник користувача або запишіться на огляд автокрісла та основи у вибраному центрі безпеки avtokrislo.info.