Використання автомобільних люльок або дитячих ліжечок в межах процентної сітки без медичних показань є невиправданим і погіршує умови безпеки.

За словами більшості виробників і педіатрів, новонародженим не рекомендується використовувати дитячі крісла більше 2 годин на день. З цієї причини були розроблені люльки для колясок, які можна встановити в автомобіль. Вони стають все більш популярними. Зауважте, що це рішення не забезпечує більшої безпеки, ніж дитяче автокрісло з вагової категорії 0–13 кг, спрямоване проти руху, і не може замінити таке автокрісло. Хоча це рішення дозволяє здійснити більш тривалу подорож, оскільки дитина прив’язана ременями в лежачому положенні, така подорож завжди пов’язана з вищим ризиком травм, ніж у випадку з автокріслом.

На фото зліва: «Ліжечко-автомобіль» для малюків із занадто малою вагою
Американське рішення, справа: люлька Ingesina, адаптована для встановлення в автомобілі

Ліжка-автомобілі спочатку були розроблені для забезпечення будь-якого захисту новонароджених, які через діагностовані лікарем проблеми з диханням не можуть подорожувати в іншому положенні, окрім лежачи.

Крім дітей, які мають проблеми з диханням в положенні лежачи, ці люльки, встановлені на задньому сидінні автомобіля, використовуються в США в медичних випадках:

  • недоношені діти з дуже малою вагою і розмірами,
  • аритмія серця в положенні лежачи,
  • крихкість кісток (недосконалий остеогенез),
  • синдром П’єра Робена (послідовність П’єра Робена),
  • розщелина хребта (spina bifida),
    та за іншими специфічними ортопедичними показаннями.

Іноді батьки тягнуться до люльки з іншої причини. Давайте поглянемо на лист стурбованої мами:

Моя місячна дочка вперше поїхала в автокріслі до педіатра. Але я постійно відчуваю, що вона занадто мала. Я не можу змусити її добре сидіти (принаймні я так думаю), і вона почувається дуже незручно. Якось вона впала в це крісло так глибоко, що мені стало її шкода … Але вона не плакала. Думаю, якщо б їй було боляче, вона дала б мені знати таким чином … я знаю, що люди котрі проектували автокрісла знаються на цьому і знаю, що безпека понад усе, але Чи ви також відчували подібні відчуття, коли ваші немовлята вперше „потрапили” в автокрісло …?
«Viktoria», За мала до автокрісла?, допис у дискусійній групі pl.soc.dzieci, грудень 2004.

У цьому випадку корисно мати можливість регулювати глибину сидіння в автокріслах 0-13 кг, щою після народження малюк не «провалювався» глибоко в сидіння. Коли я чую або читаю подібні аналізи батьків, я дивуюся, чи всі пам’ятають положення дитини в утробі матері в перші місяці її життя. І чи взялися б вони за аналіз від імені дітей, чи зручна їм така позиція? 🙂

Одне можна сказати точно. Для малюка кожна нова ситуація, в яку він потрапляє, є потенційним приводом для його гримаси або плачу. З іншого боку, малюк почувається безпечніше в руках мами. Але нехай нас не вводять в оману наші відчуття … В автомобілі Ваша дитина від народження до 13 кг може бути в безпеці тільки в спеціальному дитячому автокріслі, повернутому проти напрямку руху.

Повторимо наприкінці ще раз. Використання автомобільних люльок або дитячих ліжечок в межах процентної сітки без медичних показань є невиправданим і погіршує умови безпеки.

На фото: дитяче автокрісло 0-13 кг, спрямоване проти руху, Graco Autobaby. Джерело: fotelik.info

Завітайте до нашого Центру безпеки fotelik.info. Наші техніки підберуть модель автокрісла, яка підійде для Вашої дитини та Вашого автомобіля