Багато батьків встановлюють автокрісла на передньому пасажирському сидінні, пояснюючи це турботою про дитину в дорозі або відсутністю іншої можливості. І хоча законодавчої заборони на розміщення автокрісел на передньому сидінні немає, такий спосіб пересування не є найбезпечнішим із можливих.

навіть якщо у нас є можливість встановити автокрісло на передньому сидінні автомобіля, найбезпечнішим місцем для автокрісла в автомобілі є заднє сидіння

Автомобільні сидіння, спрямовані проти руху, і переднє сидіння автомобіля

Чи можемо ми встановити автокрісло з категорії 0-13 кг спереду? А як щодо автокрісел RWF (задом до напрямку руху)? Що ж, встановити таке автокрісло на переднє сидіння можливо як згідно з законом, так і (у багатьох випадках) фактично, але лише за умови, що передня подушка безпеки під час руху буде вимкнена. Нище відео, котре показує удар подушки безпеки у автокрісло.

Є ще одна важлива проблема, а саме – відсутність кріплення isofix на передньому сидінні, що виключає використання всіх автокрісел, які не кріпляться ременями. Трапляється, що в більш нових автомобілях isofix буде на передньому пасажирському сидінні, хоча в 90% автомобілів цю систему кріплення можна знайти тільки ззаду. І все-таки автокрісла RWF найчастіше встановлюються в автомобілі тільки з використанням isofix!

Слід також пам’ятати, що навіть якщо у нас є можливість встановити автокрісло на передньому сидінні автомобіля (відключена подушка безпеки, ізофікс або ремені безпеки), найбезпечнішим місцем в автомобілі є заднє середнє сидіння (за умови, що там є кріплення isofix або триточковий ремінь безпеки) . І хоча правила не забороняють подорожувати з дитиною в автокріслі RWF на передньому сидінні, варто пам’ятати, що перевозити дитину ззаду безпечніше.

Чому техніки avtokrislo.info не рекомендують встановлювати автокрісло RWF на переднє сидіння?

⚫ неможливість кріплення автокрісла RWF за допомогою системи isofix на передньому пасажирському сидінні та недостатнє кріплення ременями безпеки означає неправильне встановлення автокрісла. Якісне автокрісло RWF з ременями має додаткові ремені кріплення, які часто його НЕ МОЖНА встановити на переднє сидіння;

⚫ при випадково включеній подушці безпеки існує ризик травмування дитини в аварії, що може призвести до її смерті;

⚫ якщо подушка безпеки ВІДКЛЮЧЕНА, існує ризик, що дорослий пасажир, який їде на цьому сидінні, отримає травми в аварії;

⚫ автокрісло, встановлене на передньому сидінні, закриває видимість переднього бокового скла та правого дзеркала;

Варто додати, що під час подорожі з дитиною в автокріслі RWF на передньому сидінні навіть невинна поведінка маленького пасажира може відвернути увагу водія і вплинути на його концентрацію.

Найбезпечніше місце в автомобілі для дітей – це заднє сидіння

Автокрісло з вагової категорії 15-36 кг на передньому сидінні – правила і безпека

У Законі про дорожній рух положення щодо перевезення дітей старшого віку на передньому сидінні обличчям вперед є надзвичайно поганими. Єдина заборона – перевозити дитину зростом менше 150 см на передньому сидінні транспортного засобу без автокрісла чи іншого дитячого утримуючого пристрою. А як відомо, якщо щось не заборонено – то дозволено. Яка проблема безпеки в цьому випадку?

Діти, які їздять попереду до дитсадка чи школи – це ситуації, котрі ми бачимо на стоянках чи не щодня. Батьки, які керують автомобілем, іноді навіть посилаються на правила. Однак чи справді поїздка зі старшою дитиною в автокріслі 15-36 кг на передньому сидінні настільки безпечна, як здається?

Як і у випадку з дітьми молодшого віку (подорожуючи в автокріслах, розташованих проти руху), дітям старшого віку також безпечніше сидіти на задньому сидінні автомобіля, і саме тут слід встановлювати їхнє крісло.

Чому техніки avtokrislo.info не рекомендують перевозити дітей у автокріслах з категорії 15-36 кг на передньому сидінні?

⚫ автокрісло вагою 15-36 кг, розміщене на передньому сидінні, може закривати видимість переднього бокового скла;

⚫ захоплююча поведінка дитини (грає з радіо, висувається) в автокріслі 15-36 кг, розміщеному на передньому сидінні, може бути причиною відволікання водія під час керування автомобілем;

⚫багато моделей автомобілів не мають системи кріплення ізофікс на передньому пасажирському сидінні;

⚫ у деяких автомобілях неможливо зняти підголівник з переднього автокрісла, в результаті чого спинка автокрісла вагою 15-36 кг не прилягає до спинки сидіння і неправильно прикріплена.

На що звернути увагу, якщо у нас немає виходу і автокрісло вагою 15-36 кг ПОТРІБНО встановити на переднє сидіння?

Іноді випадкова ситуація, а іноді необхідність перевозити в автомобілі більше трьох дітей одночасно, стає причиною того, що на переднє пасажирське сидіння кріпиться автокрісло з вагової категорії 15-36 кг. Якщо розміщення автокрісла спереду є абсолютною необхідністю, важливо проконсультуватися з техніком avtokrislo.info щодо цього рішення, щоб дізнатися, чи це взагалі можливо. Необхідно обговорити всі ключові моменти і індивідуально відрегулювати як автокрісло, так і положення сидіння і подушки безпеки (її не завжди потрібно відключати). У разі повної неможливості прийти, рекомендуємо придбати телефонну консультацію у експертів avtokrislo.info.

УВАГА! У зв’язку з необхідністю виконання багатьох умов і можливістю допущення багатьох помилок не в кожному автомобілі вдасться правильно встановити спереду автокрісло з категорії 15-36 кг.

Категорія сидіння 15-36 кг, встановлюйте спереду тільки при необхідності та після узгодження з техніком avtokrislo.info правильної конфігурації.

А як щодо сидінь з категорій 9-18 кг, 9-25 кг і 9-36 кг, встановлених на передньому пасажирському сидінні?

У них справа схожа на автокрісла 15-36 кг. За винятком того, що … існує ще більше змінних аспектів їх встановлення на передньому сидінні, ніж у будь-якій іншій категорії. Крім того, техніки avtokrislo.info категорично не радять возити дітей обличчям вперед до 4 років. Тому, якщо у вас виникла ідея поставити (наприклад) автокрісло 9-18 обличчям вперед на передньому сидінні – спочатку приходьте до avtokrislo.info і проконсультуйтеся з техніком. Дуже ймовірно, що разом ми знайдемо краще рішення.

Також повторимо те, що писали на початку статті. Якщо це можливо, завжди безпечніше встановити автокрісло на заднє сидіння. Ви не переконані?


УВАГА: Як наголошує Павел Курпєвський, біомеханік зіткнень та експерт з безпеки дітей в автомобілях: встановлення автокрісла ззаду на 40% БЕЗПЕЧНІШЕ, ніж встановлення на передньому сидінні. Сподіваємося, ми переконали всіх непереконаних!