ПОДОРОЖ ОБЛИЧЧЯМ НАЗАД БЕЗПЕЧНІША ДЛЯ КОЖНОГО

Найбезпечніший спосіб подорожувати автомобілем – сидіти проти руху. Було б чудово і набагато безпечніше усім подорожувати обличчям назад, але з нинішніми конструкціями автомобілів це неможливо для дорослих. З іншого боку, маленькі діти можуть і повинні їздити обличчям проти руху в автомобілях якомога довше. При лобовому зіткненні голова переднього пасажира викидається вперед із значною силою. Це порив, який рухає голову вперед і вниз до грудей, а потім назад вгору. Шия дорослої людини відносно добре витримує такі навантаження, шия малюка, на жаль, ні.

Дитина в автокріслі Concord Bamboo 0-13 кг встановленому проти руху

ОБЛИЧЧЯМ ВПЕРЕД ЧИ НАЗАД?

Ідея перевозити новонароджених і дітей в автомобілі обличчям назад народилася в Швеції в 1960 році. Його творцем став професор Бертіл Олдман з Університету Чалмерса в Гетеборзі. Професор Олдман був натхненний сидіннями, які використовувалися астронавтами під час космічної місії Gemini. Вони використовувалися під час запуску (зльоту) і посадки. Вони були спеціально сформовані для розподілу тяжіння по всій поверхні спини. Причини використання дитячих автокріселкрісел повернутих проти руху в автомобілях точно такі ж. У разі лобового зіткнення вся спина дитини сприймає силу удару, а шия, яка набагато більш вразлива до пошкоджень, залишається захищеною.

космонавт Андре Кейперс, член екіпажу місії Delta у кріслі астронавта. Джерело: www.esa.int

ШВЕДСЬКЕ СВІТЛО

Завдяки професору Олдману автокрісла повернуті облмччям назад стали широко використовуватися в Швеції набагато раніше, ніж в інших країнах. Результати видно в статистиці ДТП. Дослідження страхової компанії Folksam показують, що ризик смерті або серйозних травм у 5 разів більший у дитячому кріслі, спрямованому вперед. Якщо порівняти шведську статистику ДТП із статистикою в країнах, де більшість дітей їздить передом, відмінності вражаючі !!! Прикладом є Франція. Ризик загибелі дитини в автокатастрофі (на 100 тис. жителів) вдвічі вищий, ніж у Швеції. Німецька статистика показує подібний зв’язок. Особливо значні відмінності можна помітити у дітей старше 1 року. Більшість німецьких дітей у цьому віці починають користуватися автокріслами обличчям вперед, тоді як більшість шведських дітей користуються автокріслами, розташованими проти руху, принаймні до 3 років.

На фото: Дитяче сидіння VOLVO проти руху до 3-4 років з кріпленням ISOFIX

Чи можна встановлювати автокрісло з вагової категорії 0-13 кг передом до напрямку руху?

Відповідь у відео:

Автокрісло для новонароджених передом до напрямку руху?

А як щодо зручності? Наскільки велика дитина може сидіти, поставивши ноги на спинку автокрісла?
Відповідь: Те, що для нас, дорослих, здається незручним і / або навіть неможливим (наприклад, посидіти годину в «турецькій» позі), для дітей зовсім не проблема. Нижче кілька фотографій дітей старшого віку в таких кріслах. Вони не схожі на «нещасних жертв нової ідеології», створеної інженерами біомеханіки зіткнень 🙂

На фото: діти 2-4 років у автокріслах проти руху