Автокрісло, розташоване проти руху (RWF), у п’ять разів безпечніше для дитини віком до трьох років, ніж автокрісло обличчям вперед

Чи можна їздити дитині в автокріслі вагою 9-18 кг проти руху, якщо її ноги такі довгі, що виступають із сидіння і лежать на спинці дивана автомобіля? Це безпечна позиція для дитини? Йому так зручно? Чи можна так подорожувати довго? Подивіться, що про це кажуть експерти з безпеки дітей у автомобілях.

Батьки часто повідомляють про подібні занепокоєння щодо автокрісел спрямованих проти руху. Для багатьох батьків ці сумніви призводять до передчасної заміни автокрісла на більше та до того, щоб возити дитину обличчям у напрямку руху, тоді як з уваги на будову тіла та безпеку малюк все ще повинен їздити обличчям назад. Чи дитячі ніжки на задньому сидінні дивана автомобіля – це вірна загроза для маленького пасажира?

Загальновідомо, що їзда в автокріслі, розташованому проти руху (RWF), у п’ять разів безпечніша, а ризик смерті або серйозних травм для дитини в цьому типі крісла в п’ять разів нижчий, ніж у автокріслі, встановленому обличчям вперед (FWF). З цієї причини фахівці рекомендують перевозити дітей до 4 років в автокріслах, спрямованих проти руху. У сидінні RWF під час лобового зіткнення транспортних засобів спина дитини поглинає силу удару, а його відносно велика голова (приблизно чверть ваги дитячого тіла) і вразлива шия захищені, оскільки вони не викидаються вперед інертно зі значною силою.

На жаль, незважаючи на численні дослідження безпеки дітей у сидіннях RWF, включаючи краш-тести, суперечки навколо цієї теми все ще тривають. Пов’язані з цим міфи завдають шкоди безпеці дітей, яких надто рано пересаджують у автокрісла, спрямовані вперед, у тому числі 15-36 кг. Одним із таких міфів є згадане вище твердження про те, що дитині в сидінні RWF незручно, особливо під час довгої подорожі, тому що її ніжки виступають за межі сидіння, і дитина повинна тримати їх, наприклад, на спинці дивана.

Ваша дитина, подорожуючи в кріслі RWF, тримає ноги на спинці дивана? Це нічого! Для неї така позиція не є ні небезпечною, ні незручною!

Проте, за словами експертів, їздити в автокріслі, повернутому проти руху, не тільки безпечно, але й комфортно, адже край крісла не тисне на ніжку дитини під час подорожі. Також варто пам’ятати, що немовлята та маленькі діти набагато гнучкіші, ніж дорослі. Більше того, для дітей, які часто засинають під час подорожі, їхнє положення в сидіннях RWF, безсумнівно, зручніше, ніж у сидіннях, спрямованих вперед, які змушують їх тримати шию та голову вертикально. Також варто пам’ятати, що під час зіткнення транспортних засобів кінцівки дитини, яка їде в сидінні RWF, мають обмежений діапазон рухів. З іншого боку, дитина в автомобільному кріслі, розташованому обличчям вперед, під час автомобільної аварії може неконтрольовано вдаритися ніжками об спинку сидіння попереду й пошкодити кінцівки.

«У Центрі безпеки на сайті fotelik.info ми часто стикаємося з помилковими теоріями щодо безпеки дітей, які користуються автокріслом проти руху. Одним з них є помилкова думка, що дитина, яка подорожує в автокріслі RWF під час автомобільної аварії, може вибити собі зуби, якщо вдариться по них ногами, спираючись на автокрісло. Наш досвід дослідження аварій за участю дітей показує, що ноги в сидінні RWF не становлять небезпеки. Але якщо під час зіткнення нога дитини випадково потрапила в ніс і зламала його, то це набагато менша шкода, ніж травма шиї при русі вперед, яка може призвести до смерті. Для дітей з обмеженими можливостями, які використовують спеціальні шини або ортопедичні опори, обговоріть найкращий і найбезпечніший спосіб транспортування вашої дитини з експертом з безпеки». – повідомляє технік fotelik.info Ян Гурецкі.

Якщо вам цікаво, чи варто вашій дитині пересісти на автокрісло більшого розміру, відвідайте наш Центр безпеки fotelik.info, проконсультуйтеся з експертом, який відповість (майже) на будь-яке запитання щодо безпеки вашої дитини в автомобілі. Скористайтеся оглядом або разом з експертом оберіть безпечне автокрісло, яке пройшло краш-тест, підходить до віку та будови тіла вашої дитини та сумісне з диваном автомобіля. Також вивчіть ікструкцію правильного монтажу та перевірте, чи добре ви пристібаєте ремені безпеки – ваші та вашої дитини.

Обов’язково перевірте, чи добре ви пристібаєте ремені безпеки – ваші та вашої дитини