Коли найкраще поміняти перше автокрісло на наступну, більшу модель? Що врахувати при прийнятті рішення? Ви дізнаєтеся з тексту нижче

Вашій дитині незабаром виповниться рік, і ви думаєте, чи краще замінити перше автокрісло на автокрісло наступної вагової категорії? Пам’ятайте, що вік – не єдиний показник того, що вам потрібно змінити автокрісло. Дізнайтеся, на що звернути увагу, щоб переконатися, що настав час змін.

Автокрісла 0-13 кг або 0 або 0+ – це не що інше, як моделі, придбані до народження дитини. Також відомі як автокрісла-качалки або автокрісла-переноски, вони служать і захищають дитину під час подорожі з перших днів життя. І хоча прийнято, що немовля має користуватися ними близько року, а близько до терміну першого дня народження треба змінити модель на наступну, варто дізнатися про інші критерії, які дозволяють вибрати найкращий момент для зміни:

  1. По-перше, вага дитини

Якщо автокрісло для дітей з народження і вагою до 13 кг схвалено відповідно до ECE R44-04 або R129, воно має максимальну вагу дитини, яку не можна перевищувати. Тож нескладно здогадатися, що автокрісло 0-13 кг – це до … 13 кг! І так, 13,1 це забагато. Чому це так важливо? Під час краш-тестів автомобільних сидінь манекени в деяких моделях вагою 0-13 кг не важать більше 13 кг. Завдяки цьому відомо, як поводитиметься крісло 0-13 кг у ДТП з новонародженим або немовлям вагою менше 13 кг.

2. Розташування поясів на плечах дитини

Автокрісло 0-13 кг оснащене ремнями безпеки, тобто ременями безпеки, інтегрованими з сидінням. Правильно розташовані ремені безпеки в сидінні виходять зі спинки сидіння на рівні плечей дитини. У деяких сидіннях вагою 0-13 кг ремені можуть бути занадто високими, тому варто проконсультувати їх розташування з експертом з fotelik.info на т.зв. післяпологовому огляді. Він полягає, між іншим, на перевірці правильного прикріплення автокрісла, посадці дитини в авітокріслі та перевірці, чи правильно пристебнуті ремені безпеки дитини. Якщо ремені не регулюються, вони не лежать у правильному положенні та не відповідають посібнику користувача, або знаходяться на останньому рівні ременів, і ви бачите, що незабаром вони опустяться занадто низько, вам слід подумати про зміну сидіння.

3. Голова, що виступає в автокріслі 0-13 кг

Ще одним критерієм, за яким можна визначити, чи виросла дитина з автокрісла 0-13 кг, є виступ голови над верхнім краєм спинки сидіння. Пам’ятайте, що ніжна дитяча голівка завжди повинна бути оточена підголівником, а висунута голова, хоча б частково, означає, що настав час для сидіння з вагової категорії 9-18 кг.

Спостерігайте за поведінкою дитини в автокріслі

Хоча кожна дитина може по-різному реагувати на подорож в автокріслі 0-13 кг, особливо коли вона цікавиться світом, її поведінка може натякати батькам, що їй потрібні зміни. Нерідкі випадки, коли батьки змінюють нинішню модель на більшу, коли дитина починає висмикувати голову вперед, нервує і перевертається в автокріслі. Однак, керуючись лише цим критерієм, варто проконсультуватися з експертом з безпеки і під час огляду в обраному вами спеціалізованому магазині перевірити, чи готова дитина до змін.

Не знаєте, коли найкраще змінити автокрісло? Все ще вагаєтесь і не можете прийняти рішення? Скористайтеся оглядом у обраному вами спеціалізованому магазині fotelik.info та дізнайтеся, чи може ваша дитина вже пересісти на більшу модель

Чого не варто брати під увагу змінюючи сидіння 0-13 кг на більше?!

Багато батьків вважають, що одним з критеріїв, що доводять необхідність зміни, є ніжки, що стирчать з переноски. Заспокоюємо: ніжки дитини в автокріслі проти руху, рано чи пізно можуть почати впиратися в спинку автокрісла. Більше того, ви, швидше за все, спостерігатимете те саме явище в наступному автокріслі RWF (розташованим проти руху).

Замислюючись про зміну автокрісла на більше, також не варто брати до уваги той факт, що дитина вже самостійно тримає голівку (приблизно 4 місяці), або намагається сама сісти ( приблизно 6 місяців). Це може бути ще занадто рано переходити з автокрісла-переноски на автокрісло більшого розміру. Пам’ятайте, що до того, як дитина буде фізично готова до змін, пройде трохи більше часу, тому таку зміну варто попередньо проконсультувати з експертом fotelik.info.