Плануєте покупку автокрісла для дитини, але не хочете витрачати багато грошей? Вживані автокрісла не можуть зрівнятися з рівнем безпеки нових моделей! Чому? На це питання ми спробуємо дати вичерпну відповідь у статті.

Чи купівля вживаних автокрісел це гарна ідея?

Ви вводите пароль в пошуковій системі і з’являються результати, в яких ви знайдете вживані автокрісла на OLX або Allegro. Вибір величезний, є навіть фірмові вживані автокрісла. Фірмове, це добре! Вибираєте зі списку вагову категорію, котра Вас цікавить: 0-13, 9-18 або 15-36 кг, натискаєте, оплачуєте і чекаєте доставки…

НІ!!! Ми наполегливо не рекомендуємо купувати та використовувати вживані дитячі автокрісла. Чому? Відповідь проста – вживані автокрісла використовувалися, тому ви ніколи не знаєте, що з ними відбувалося до часу, як вони потрапили до Вас. Ви не знаєте, чи не потрапили вони в аварію, чи не пошкоджені. Автокрісло може бути пошкоджене, навіть якщо візуально нічого не вказує на це. Купівля вживаного автокрісла не гарантує безпеки вашої дитини. Винятком з цього правила може бути лише придбання автокрісла у близьких родичів або хороших друзів (але не без ризику).

Чи потрібно міняти автокрісло після аварії чи зіткнення?

Кожне автокрісло, яке потрапило у аварію, необхідно замінити. Зміни та пошкодження автокрісла не завжди помітні неозброєним оком і несуть загрозу здоров’ю та життю дітей, які перевозяться в ньому. Можна виконати спеціальний тест в лабораторії, котрий дає певність щодо технічного стану виробів. Але це набагато дорожче, ніж вартість покупки нового автокрісла. Не ризикуйте здоров’ям та життям своєї дитини!

Як довго можна використовувати одне автокрісло?

Варто знати, що виробники надають гарантію безпеки тільки першому власнику крісла. Це означає, що, купуючи вживане автокрісло, навіть фірмове, ви не можете бути впевнені, що воно забезпечить вашій дитині достатній захист. Fotelik.info також не рекомендує використовувати автокрісла 0-13 і 9-18 більше 5 років з моменту покупки. Чому? Пластик старіє, виріб з часом втрачає свої первинні властивості через сонячні промені або мороз. Іншим, але не менш важливим аспектом є те, що застосовані рішення НЕ є найновішими на ринку, автокрісла такого типу не захищають дітей так добре, як могли б.

Поради та пародії

На наші поради вже появилися пародійні версії. Ви можете прочитати одну з них тут. Це було опубліковано в дискусійній групі pl.soc.dzieci. Оригінальний текст нашого авторства стосувався використання вживаних автокрісел і був опублікований на сторінці fotelik.info.

Ідея цієї пародії, правда, досить цікава і полягає в заміні слова «автокрісло» на «автомобіль». Цs’/ процедурj. автор, ймовірно, мав на меті переконати читачів, що наші поради непридатні в польських економічних умовах. Ми купуємо вживані автомобілі, то чому б не придбати також вживані автокрісла?

На жаль, автор пародії пан Пшемислав припустився однієї принципової фактичної помилки. Експертизу автомобіля, яка покаже, чи був він учасником ДТП, можна провести вже за 100-150 злотих, передавши його на огляд до оцінювача з PZMOT (Польська автомобільна асоціація). Простий огляд кузова автомобіля приладом для вимірювання товщини лаку дозволить переконатися, чи був він „вдарений” і в яких місцях. Однак поки немає простих пристроїв, які б дозволяли легко перевірити пошкодження автокрісла, жоден відомий нам інженер, що спеціалізується на дитячих автокріслах, не взявся б за таке завдання. Це не неможливо, але абсолютно невигідно. Єдиним виправданням для проведення такого роду досліджень автомобільних сидінь є судові рішення у справах про відшкодування збитків або дослідно-конструкторські роботи з удосконалення конструкції автокрісел. Тож ще раз повторюємо: перш ніж купувати вживане автокрісло, подумайте, чи варто ризикувати життям і здоров’ям дитини заради економії 200-300 злотих.

Нижче ми цитуємо пародійну версію нашої поради Пшемислава Берната, опубліковану 2 квітня 2006 року в дискусійній групі pl.soc.dzieci:

„Чи дитина у вживаному автомобілі так само безпечна, як і в новому?
НІ
Що ви думаєте про старі автомобілі від хороших компаній?
Тільки від близьких родичів або хороших друзів.
Нижче наведено невелике уточнення та обґрунтування.
Радимо не користуватися автомобілями, придбаними у т. зв секонд-хенд, тому що ви ніколи не знаєте, що з ними сталося. Вони могли потрапити в аварію або бути пошкоджені. Єдиним винятком з цього правила може бути покупка такого автомобіля у близьких родичів або хороших друзів. Автомобіль, який потрапив у ДТП, підлягає заміні. Використання такого автомобіля може бути небезпечне через пошкодження, які не завжди помітні. Експертизу такого автомобіля могла б провести лише спеціалізована лабораторія, але її вартість, на жаль, буде більшою, ніж придбання нового авто.
Виробник гарантує безпеку тільки першого власника автомобіля.
Ми рекомендуємо не використовувати автомобілі більше 5 років з відповідної дати”,

Пародія здається дотепна, але, на жаль, наші експерти мають іншу думку. Пригадаємо ще раз – не варто ризикувати здоров’ям і життям власної дитини!

Якщо не знаєте, яке автокрісло вибрати або не впевнені чи ваше автокрісло безпечне, приїжджайте до Центру безпеки fotelik.info на консультацію!